Yeni konumuz oto müzik sistemi kurulumu ile sizlerleyiz. Öncelikle oto müzik sistemlerinde kullanılan bazı terimler hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Anfi: Hoparlörlere gelen gücü artırıp frekanslarını ayarlayabileceğiniz cihaz.
Bass: Müziklerde duyduğumuz düşük frekanslı sesler.
Balence: Anfi veya teyp üzerindeki sesi sağ ve sol olarak ayırmak.
Crossover: Midlerde gördüğümüz bu cihazlar frekansları ayırarak gerekli birime gönderir.
Desibel: Ses basıncı.
Frekans: Kulağımızın duyabildiği ve duyamadığı ses dalgaları.
Subwoofer: Düşük frekansları vermeye yarayan bass frekansı üreten sürücü.
Tiz: Üst ses frekansları.
Tweeter: Tiz seslerin çıkmasını sağlayan ünite.
Rca(deck) kablo: Teypten anfiye ses çıkışı sağlayan kablo.
REM: Teypten anfiye çalışması için sinyal gönderen kablo.
Mono anfi: Subwoofer bağlayabileceğiniz düşük frekanslar için çalışan ünite.
Stereo anfi: Hoparlör ve midleri bağlayabileceğiniz ünite.
Y fiş: Tek anfi çıkışlı teyplerde kanalları çoklamak için kullanılan fiş.
Genel olarak ana hatlarıyla müzik sisteminde kullanılan cihaz ve terimleri burada listelemiş olduk. Gelelim oto müzik sisteminde anfi kurulumuna.
NOT: Aracınızın teybinde anfi çıkışı bulunması gerekmektedir.
Öncelikle aldığınız kablo kiti içerisinde bulunan kabloları çıkarın.
Yukarı tarafta gördüğümüz üzere kablo kitimizin üzerinde çıkacak olanlar bunlar. Kırmızı kablo voltaj (+) kablomuz. Kahverengi kablo şasemiz. Mavi soketli kablolar rca kablolarımız ve mavi ince kablomuz ise REM kablomuzdur.
Anfiyi koyacağınız bölgedeki herhangi bir vidadan şaseyi alabilirsiniz. Bunun için pabuçları kullanın. Ayrıca aracın aküsünün + kutup kısmından anfiyi koyacağınız bölgeye kadar bu kabloyu çekmeniz gerekmekte.
NOT: + voltaj verme işlemini bütün kabloları bağladıktan sonra yapın.
Pabuç yardımıyla kırmızı kabloyu aküye bağlayın ayrıca bu kabloyu akünün yanında kesip araya kablo kitinde bulunan sigortayı ekleyin. Daha sonra kapı döşemelerinin kenarından anfinin bulunduğu bölgeye kadar kabloyu götürün.
Daha sonra aracınızın teybini sökün ve teybin arka sol tarafında bulunan kırmızı ve beyaz çıkışlara kablo kitinde bulunan mavi soketli kabloları takın ve kapı kenarlarından anfinin bulunduğu bölgeye götürün. Burada dikkat etmeniz gereken nokta kırmızı voltaj kablosuyla bu RCA kablolarını yan yana götürmemeniz. Götürdüğünüz taktirde parazit yapabilir. Voltajı sağ taraftan RCA kablosunu da sol taraftan götürün. Yine ince mavi kabloyu da teyp tarafında ucunu boş bırakıp anfiye kadar götürün. Teybinizin soketinde bulunan mavi beyaz çizgili kabloyu kesip mavi ince kabloya bağlayın. Daha sonra soketlerinizi takıp teybi yerine oturtun. Teyp arkasındaki işlemimiz bitti. Gelelim anfimizin olduğu bölgeye.
![[Resim: anfi-baglant%C4%B1-300x180.png]](http://www.tofasgaraj.com/blog/wp-content/uploads/2016/09/anfi-baglant%C4%B1-300x180.png)
Anfinin sol tarafında bulunan üç girişten biri ana voltaj biri şase be biri de teyipten gelen tetik kablosu.
GND yazan kısma kahverengi şase kablomuzu bağlıyoruz.
B+ yazan kırmızı ana voltajımız.
REM yazan yani ortada bulunan girişte teypten gelen ince mavi kablomuz. Bunları yaptığınız taktirde teybi çalıştırdığınızda anfi de çalışacaktır.
Gördüğünüz üzere sağ tarafında ise anfinin hoparlör girişleri mevcut. Hoparlörlerde de + ve – gibi bir durumumuz var. Hoparlörlerin üzerinde bulunan çıkışlardan biri büyük biri küçüktür. Büyük olan + küçük olan – çıkışımızdır. Kabloları + ve – ye dikkat ederek anfiye bağlayın. Anfinin diğer tarafında bulunan ve teypten gelen mavi kalın kablomuzun çıkışlarını da anfiye bağlıyoruz. Bu şekilde sisteminiz kurulmuş oluyor. Geriye yapacağımız ayarlar kalıyor. Bir diğer konumuzda da anfi ayarlama konusuna değineceğiz.